Összefoglalás

Kína beszámolt arról, hogy titokban növelte aranykészleteit. Majdnem megduplázta az általa birtokolt arany mennyiségét, több mint 1000 tonnára. Ez a lépés kérdéseket vet fel Kína hozzáállásáról az amerikai dollárhoz.

Tudósítás

Kína birtokában van a világ legnagyobb devizatartaléka, összesen majdnem 2000 milliárd dollár értékben. Becslések szerint ennek körülbelül kétharmada amerikai dollárban.

Azonban Kína távolodik a dollártól egy ideje; három évvel ezelőtt Peking megszakította a saját valutája, a renminbi rögzítését és csatolását az amerika dollárhoz. Ezután, közvetlenül a Londoni G20 csúcs havának elején Kína azt sugallta, lehet, hogy eljön az az idő az országoknak amikor is csökkenteniük kell a függést az amerikai dollártól mint tartalékvalutától. Annak ellenére, hogy Kína devizatartalékainak kétharmada továbbra is amerikai dollárban van.

Azonban a Kínaiak lépése adott egy kis lökést az aranyáraknak, 5 és fél dollárral emelkedett 913 dollárra egy uncia Londonban, és nagy fellendülést okozott azon a hagyományos befektetők között akik még mindig azt hiszik, hogy az arany a legjobb értékőrző. Mindazonáltal a nemesfémpiac szakértői szerint a Kína birtokában lévő arany mennyisége jóval kisebb mint az Egyesült Államoké és egyéb fejlett országoké, valamint Kína még mindig vásárolt amerikai dollárt.

Eredeti

A bejegyzés trackback címe:

https://bbchun.blog.hu/api/trackback/id/tr851097480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása